søndag 3. januar 2010

Litt mer om druer... denneg gangen ;Syrah..

Syrah kan på sitt beste gi kraftfulle rødviner som må lagres i mange årtier. Den best kjente er kanskje den franske vinen fra Hermitage. Druen har vært i bruk i Rhônedalen siden begynnelsen av vår tidsregning, og er spesielt populær for sin motstandsdyktighet i forhold til sykdommer, råte og fukt. Den blomstrer sent og modnes raskt.

Kvaliteten er avhengig av at utbyttet holdes i sjakk, stokkene er frodige og druene mister lett den nødvendige syre og aroma for å lage den komplekse og tette kvaliteten markedet etterspør. Det samme skjer hvis druene får henger for lenge om høsten.

De beste syrah-vinene har gjerne lang levetid. I mange land og områder blir det stadig vanligere å blande med Cabernet Sauvignon. Syrah er også kjent for å gi kropp, struktur og holdbarhet til den mye dyrkede Grenache-druen.

Det landet som dyrker mest Syrah i dag er Australia, her kalles druen imidlertid Shiraz og den er opphavet til alt fra konsentrerte viner som trenger både lagring på fat og flaske, til billige, enkle bordviner. I det varme Australia får vinen en helt annen karakter enn den litt skarpe, pepperaktige kryddersmaken som ofte kjennetegner Syrah-vinene fra Rhône. De blir mykere, søtere, modnere med et umiskjennelig sjokoladepreg.

.