lørdag 19. desember 2009

Prøver jo å lære meg litt om vin - ikke lett.. skal nå ta for meg noen vanlige drue sorter fremomver, denne gang :Druen Cabernet savignon...

Cabernet Sauvignon..

.. er en rødvinsdrue som dyrkes i mange land, men utmerker seg best i litt kjølg klima og mager jord som i Frankrike, Italia og delvis i California. Druen har sitt opphav i Bordeaux i Frankrike, hvor den gjerne blandes med andre druetyper for å gi mer balanse og komplekse viner. Druene den blandes med er da helst Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Shiraz.

Historie...

På 1700-talet gikk druen under navnet Petite Vidure i Bordeaux. Det skal være foretatt en DNA-analyse som viser at druen opprinnelig er en krysning av to andre druesorter fra Bordeaux, nemlig Cabernet Franc og Sauvignon Blanc.

Druens karakter .....


I kjølige klima gir druen fra seg aromaer av spesielt solbær og modne mørke bær. Den gir faste tanniner som kommer fra skallet og druesteinene. I varmere klima gir druen aromaer av moden solbær og en søtere frukt. Tanninene blir bløtere og vinen føles rundere i smak.


Vin som er produsert av Cabernet Sauvignon er lett å kjenne igjen på smak og aroma. Den tåler og beriker seg dessuten svært godt på eikefat, gjerne over lang tid.

Dette er kanskje den mest berømte – og etter hvert mest brukte – rødvinsdruen i verden. Fra sitt opprinnelige hjemdistrikt i Bordeaux, er den i dag spredt til alle verdens vinproduserende regioner. I Bordeaux blandes den nesten alltid med andre druer, men i den nye verden brukes den hovedsakelig i endrueviner.

Det spesielle er at uansett hvor denne druen vokser makter den å lage vin som er svært karakteristisk og vanskelig å ta feil av. På tross av sin lett gjenkjennelige sjel og karakter, klarer få andre druer å utrykke de forskjellige ”terroir,” vinifikasjonsmetoder og årganger så tydelig som Cabernet Sauvignon. Den tåler og beriker seg dessuten svært godt på eikefat, gjerne over lang tid.

Druen har et tykt skall som gjør den motstandsdyktig mot sykdommer og råte, samtidig som det også gir flott farge til vinen. I kjølige klima gir druen fra seg aromaer av spesielt solbær og modne mørke bær. Den gir faste tanniner som kommer fra skallet og druesteinene. I varmere klima gir druen aromaer av moden solbær og en søtere frukt. Tanninene blir bløtere og vinen føles rundere i smak.

Cabernet Sauvignon gir fargesterke viner med stor smaksrikdom. Aromabildet er ofte fruktig med preg av solbær og kryddertoner. Cabernet-vinene er ofte godt egnet for fat- og flaskelagring