søndag 22. november 2009

Vinsmaking

Vin til julemat

For en vinelsker så var det bare å melde seg på da det endelig ble arrgangert vinsmaking i min lille vestfold by. Og med julen for døren så ble det ekstra spennende med litt vintips til julematen.

Jeg har vært på en vinsmaking tidligere - men her skulle det kombineres mat og drikke, og den kobinasjonen er viktig, vin alene smaker helt annerledes en når den kommer sammen med mat.

Livet er for kort til at man skal la seg begrense - særlig med andres vanetenking. Mange drikker ikke øl og tåler ikke brennevin under en hel middag. Så her kommer noen forslag til "alternativt" drikke til julematen vi skal kose oss med i tiden fremover.

Lutefisk

Jeg velger å starte med lutefisk som ikke akkurat er min favoritt i julen - men med alderen så utvider man jo sin smak. Det var overraskende at det skulle serveres søt, hvit. dessertvin til retten, men med et åpent sinn så gir man alt en sjanse.

Lutefisk i seg selv er ikke veldig sterk på smak. Det er stort sett tilbehøret som krydrer denne retten. Vi må derfor han en vik som kan utgjøre en motvekt for fedmen fra baconet og som har nok garvestoffer til å matche lutesmaken. Ertestuing og sennep er ganske runde og milde i smaken og man trenger dermed en hvitvin med litt fedmed/ fyldighet, men samtidig med nok fruktsyre til å "friske opp" og en god del restsødme i ettersmaken. Det beste er å velde en god tysk spâltese eller en delikat hvitvin fra enten Loire eller Bordeaux . Vi fikk smake en Ch. Haut - Clavierie 2003 og jeg må si jeg ble positivt overrasket. Dette er noe jeg kan anbefale for julens lutefisk.



Ch. haut-Claverie 2003
Middels dyp gyllen. Aroma med preg av fersken og honning, ettersmak med streif av sitrus og marsipan

Pris: Kr. 129,90
Varetype: Hvitvin
Land/Distrikt: Frankrike - bordeaux
Passer til: Dessert , ost og lutefisk

Flaskestørrelse:
37,5 cl
Råstoff: 80% Semillon, 20% Sauvignon Blanc
Alkohol 14%



Rakfisk

Det beste å drikke til rakfisk er en litt kraftig og oksidert hvitvin med en bra sødme som tyske Riesling fra Rhinen og østeriske viner. En frisk vin som dufter blomster, sitrus og eksotiske frukter fra Cötes de Gascogne - distriktet. Vi fikk servert Domaine de Joy L`Etoile 2008 . Smakstesten før vi fikk servert maten var veldig syrlig - anbefales ikke som veranda vin for min smak. MEN da den ble kombinert med rakfisken - hmmmm de utfylte hverandre perfekt. En virkelig mat og vinopplevelse.

Domaine de Joy l'etoile 2008

Lys grønngul. Ung, ren fruktighet preget av eple og sitrus, innslag av melon og krydder

Land/distrikt: FRANKRIKE, SØRVEST
Råstoff: 50% COLOMBARD, 25% UGNI BLANC, 25% GROS MANSENG
Innhold: Alkohol 11,50% Sukker: 5,00 g/l Syre: 6,90 g/l
Pris : kr 89.90

Gode tips på andre viner du kan anbefale til julemat mottas med stor takk